Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tři králové

Simona Špačková 1

„Na Tři krále mnoho hvězd, mnoho bramborů jest.“

Po svátku Tří králů se o víkendu 9. a 10. ledna vypravily souborové děti, které jsou obyvateli Dolní Rožínky, na tříkrálovou koledu. Společně s Evou Joklovou a Janou Vařejkovou obcházely obec, aby i u nás Tříkrálová sbírka, kterou každoročně pořádá CHARITA ČR, navázala na dřívější pěkné roky spojené s obchůzkou koledníků po vsi.

Děti se převlékly za tři krále podle popisu, který jsme našli v záznamech Františka Štourače – rodáka ze Zlatkova a tříkrálovou píseň zpívaly s textem zapsaným Bohuslavem Pernicou na Novoměstsku. Koledování doprovodily i prastarým zvykem provozovaným v předvečer svátku Tří králů- tříkrálovým věštěním z hrnečků.

Proč naši „Tři králi“ měli meč? Proč bylo vše trochu jiné, než známe? Odpovědi si můžete přečíst v úryvku ze zápisu F. Štourače:

Svátek Tří králův

„Odpoledne před tímto svátkem světila se v kostele voda a křída; k obstarání toho vysílaly hospodyně do Rožné mládež. Voda tato měla v domácnosti značnou důležitost, neboť se jí používalo při různých příležitostech. Když přinesl pasák džbán se svěcenou vodou domů, hospodyně si jí ulila trochu do hrnka nebo na talířek a třemi žitnými klásky vykropila všechna stavení, stáje i dobytek a nalila trochu také do studně. Hospodář nebo někdo jiný psal při tom svěcenou křídou na všechny dveře K+M+B+a číslo roku. Večer před ulehnutím napili se všichni domácí po trošce té vody. Také do kalíšku u dveří se té vody nalilo.
Na tento den nebo v týdnu po Třech králích přicházeli do vesnice chudí hoši z Bystřice přestrojení za krále. Přes obyčejné šaty oblékli si bílou košili, na hlavu si dali korunu z papíru, v půli těla se opásali závěsníkem, z něhož visel dřevěný meč v pochvě z černého papíru od cukru. Chodili od statku ke statku a v selských jizbách provozovali tříkrálové hry, doprovázené zpěvem a říkáním.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CAPTCHA načítání...